2 Şubat 2010 Salı

A dissident is here

İş güç vs. derken anca yetiştim bu konuya ama belki de biraz gecikmesi iyi oldu.

Blogun diğer yazarları dahil Beşiktaş'lıların neredeyse tamamına hakim olan fikir ve ruh durumunun tersi bir pozisyondayım. 2 gündür hakim görünen karamsar havaya karşıt durumda olmamın nedenlerini açıklamak gerek.

Hemen sadede gelelim. Kongre bu pazar yapıldığında sadece iki başkan adayı vardı: Yıldırım Demirören ve Murat Aksu. Demirören'i bir kenara bırakırsak, Murat Aksu:
  1. seçime siyaset karıştırdı (e.g. Bülent Arınç'ın gelip oy kullanması).
  2. yönetim felsefesinin ne olduğunu anlatmadı.
  3. yönetim kurulunda kayda değer bir isim dahi yoktu.
  4. kulübün geleneklerine aykırı şekilde ibra olayına girdi.
Sırf bu sebeplerden dahi o gün Akatlar'da elimde oy pusulası olsa oyumu Yıldırım Demirören'e verirdim. Çok mu seviyorum Yıldırım Demirören'i? Yoo. Bir çok kişi kadar ben de memnunsuzluk duyuyorum Yıldırım Demirören'le geçen 6 seneden. Ama hem gerçekçiyim, hem de biraz ağır olacak belki ama nankör değilim.

Şu resimde yazanlar genel olarak herkesin başkana olan tepkilerini toplu şekilde sıralamış. Demirören yönetiminin özellikle ilk 3 yılı, yanlışlarla bezenmiş bir dönemdi, hadi daha net söyleyeyim rezaletti. Del Bosque'nin gelişi de gidişi de yanlıştı, Sinan Engin'in kulüp kapısından içeri girmesi yanlıştı, transferler yanlıştı, başkanın konuşmaları yanlıştı, yanlıştı oğlu yanlıştı. Doğru bulduğum icraatları (e.g. Rıza'nın hem gelişi, hem gidişi, Tigana'nın gelişi) saymayacağım bile.

Ama biraz da el-insaf sevgili Beşiktaş taraftarı. Basketbol takımının Cola Turka olmasıyla ilgili vb. demagojik eleştirileri değerlendirmeyeceğim bile. Ama bir son 2.5 yıla bakalım, Ertuğrul'un gelişi yüzde yüz doğru, Metalist maçından sonra Ertuğrul'un kalmasını isteyen kaç kişi vardı? Ben yoktum! Mustafa Denizli'nin gelişi doğru, üstüne alınan çifte kupa. Takıma baksan, o ilk 3 yıldaki rezalet kadrodan eser yok, transferler çok iyi: Sivok, Ferrari, Fabian, Fink, İsmail, Holosko... Tabata ve Nihat transferleri bence doğru, ikisine de verilen para yanlış. Mustafa'yı ben olsam bugün yollarım, ama durmasına da yönetim kararı olarak bakarım.

Her neyse, sonuç olarak son 2 sezonki yönetimden ben memnunum. Bu Yıldırım Demirören kalsın demek mi diyorsanız, asla! Demirören ile kitlesel Beşiktaş arasındaki ipler çoktan koptu ve Demirören üstüste 10 kere şampiyon yapsa, 11. sezon 3 mağlubiyetten sonra "Yeter..." sesleri yükselecektir, dolayısıyla Demirören'in başkanlığı sağlıklı bir durum değil.

Ama genel kurulun karşısına kaydadeğer bir aday çıkarmaması Demirören'in suçu mu? Bu kadar farklı sonucu başlarına silah mı dayayıp aldı, kongre üyelerini satın mı aldı? Hepsinin cevabı hayır, kendisi aday oldu, adaylar arasındaki en iyi başkan ve yönetim kuruluna sahip olduğu için seçildi bu kadar basit.

Tüm bunların ışığında, en önemli noktaya geleceğim. Önce, ilk gün hezeyanı sandım ama giderek artan bir tepkisel hareket var. Türkiye'de olmadığım için halkı bilemeyeceğim ama özellikle internet gençleri arasında böyle bir durum var. Özellikle bugün bir sitede gördüğüm maçı terketme protestosu beni utandırdı. Katılacak olan herkesi şimdiden esefle kınıyorum.

Beşiktaş aşkların en güzeli diye yıllardır ben boşuna konuşmadım ama boşa konuşan çok varmış. Her zaman her yerde, seninle birlikte, ölüm gelsin isterse diye bağıranlardan, meğer samimi olmadığı halde bağıranlar varmış. Bırak ölümü, beğenmediği başkan seçildi diye takımı yalnız bırakacaklar varmış. Ölüm gelse Fenerli olacaklar herhalde.

Saçma gelse de, buradan önce taraftara sesleniyorum, eğer formaya aşıksanız, gidersiniz maça, adam gibi takımı desteklersiniz, maç bitince ne diyecekseniz dersiniz, zaten düşüşteki futbol takımının bir de sizin negatif enerjinize ihtiyacı yok. Başkanı sevmiyorum diye takımı bırakanlar (!) var yahu orda burda, otur o zaman evinde izle maçı. Diyeceğiniz bir şey varsa onu da gidip daha 2 gün önceki kongrede diyecektiniz.

Daha saçma bir şey yapıp Yıldırım Demirören'e sesleniyorum, taraftarla aran bozuk bunun farkındasın, her türlü sportif başarısızlığın sırtına kalacağının da. Lütfen ekonomik düzeni kur ve Beşiktaş'ı 3 yıllık döneminin sonunda özellikle sana olan borcunu eritmiş şekilde kongreye götür. 2 yıldır uyguladığın transfer politikasına (Tabata gibi acele transferler hariç) devam et. Thomas Doll'la ilgilendiğimizi duyuyorum, ne olur doğru olsun ve sezon sonunda Thomas Doll'la anlaşalım. Sinan Vardar'ın futbol takımında etkisini arttır ve genç oyuncuların takıma entegre olması için çaba sarfet. Beşiktaşlının Beşiktaş'ın dolayısıyla senin başarılı olman için istekli olduğunu unutma ve gerginliğe girme.

Özet olarak, ben Beşiktaşlı bir birey olarak, genel kurulun seçtiği eski başkan önderliğindeki yeni yönetim kurulunun başarılı olmasını istiyor ve 3 yıl boyunca, olağanüstü durumlar olmadığı sürece arkalarında olacağımı belirtiyorum. Başkanı sevmediği için takımı yüz üstü bırakacaklardan da utanç duyuyorum.

- Well certainly there are those more responsible than others, and they will be held accountable, but again truth be told, if you're looking for the guilty, you need only look into a mirror. (V for Vendetta)

17 yorum:

Adsız dedi ki...

Protesto tam da mac esnasinda olur Tuncay. Protesto dedigin ara sokaklarda gecenin bir vaktinde herkes uyurken olmaz; gunduz insanlarin en cok oldugu yerde meydanda olur. O meydan da orasidir yani stadtir. Butun basinin oldugu, kameralarin oldugu yerdir. Kalabaliga ulastigin yerdir. "Mac bitsin yapsinlar" ile olmaz o is.

Benim tek endisem su. Yonetimin parali askerlerle, capulcularla ve satilik boceklerle uygarca tepki verecek insanlara zarar vermesinden korkuyorum. Sonucta protestoyu yapacak insanlar bireysel iradeleri ile bunu yapacaklar ve bu protestodaki orgutlenme seviyesini bilemedigim icin (daha dogrusu bu konuda kotumser oldugum icin) bu sekilde dusunuyorum.

Ciddi bir protesto olursa bununla gurur duyarim.

Protestoyu yapacaklar "her zaman her yerde, seninle birlikte, ölüm gelsin isterse diye bağıranlar"dir bana gore. Protesto etmek takimi yalniz birakmak degil, tam tersine takima sahip cikmaktir. Tepkilerini ortaya koyacaklar da tribunu terk ederek takima sahip ciktiklarini gosterecekler. Cunku onlar "takimlarini" geri istiyorlar.

serkan dedi ki...

Tuncay sana laflar hazırladım ama sanırım bunu ayrı bir post olarak yayınlamam gerekecek zira şu an yazdıklarını okumanın siniriyle ancak buraya mesaj atabiliyorum :)

çok ama çok yanıldığın noktalar var (spora siyaset karışması, aksu'nun listesi, demirören'in yönetim serüveni, başarılı bulduğun icraatları, ibra meselesi, başlarına silah dayayıp! bu sonucu alması vs..)

hepsine ve daha fazlasına değinicem inşallah en kısa zamanda

Pamukk dedi ki...

yuh

Pamukk dedi ki...

asıl ben bu satırları yazandan utanç duydum

Tuncay dedi ki...

@ege: mac icerisinde olmasin, devre arasinda olsun bi yerde olsun.. insanlarin protesto yapma haklari elbet var ama ben besiktasi 15. dk'da yalniz birakacak taraftari istemiyorum.

@pamuk: utanc duyma hakkiniza sonuna kadar saygi duyuyorum, kontrargumaninizi da dinlemek isterdik..

Pamukk dedi ki...

baba oğul Beşiktaşı oyuncak etmişler
kimseyi ipledikleri yok
para bizim kulüp bizim diyor adamlar
isterse bütün stad yürüsün iplemem diyor
oğlum yd 2200 sporcuyu besliyor diyor
öteki Beşiktaş'ın gerçek sahibi 22 bin kongre üyesidir diyor
kısaca taraftar kim diyor
bu liste uzar da..

ve sen takıma köstek olma diyorsun. hani takıma? Demirören Beşiktaş bu. BEşiktaş değil.

ayrıca kimsenin köstek olacağı filan da yok insanları yanlış yönlendirmeyin. giricez, çıkıcaz.biz seni istemiyoruz yd ama başaramadık o zaman tepkimiz de budur. tarafında değiliz. beşiktaşı severiz, uzaktan da severiz.
aylarca yeter tezahüratları yapıp şimdi ii napalım diip pusmaktan iyidir.

yd gitmediği sürece ne kombine ne bilet ne kartal yuvası ne bişi tek kuruş harcamayacağım hoş harcasam da farketmez her türlü yd Beşiktaşı yok edecek bu gidişle, zaten çok bi ömrü de kalmadı.. uyumaya devam.

Tuncay dedi ki...

@pamuk: ben hala 15. dk'da besiktas takimini yalniz birakmanin besiktas takimina zarar verdigini, yapilacak protestonun bir ise yaramayacagini ve zaten besiktas genel kurulunun yildirim'a alternatif bir yonetim cikaramadigini dolayisiyla, yildirim yarin istifa etse, kulubu cok daha buyuk bi kaosun bekledigini dusunuyorum.

kombine + bilet + kartal yuvasi proteston cok mantikli, ama dedigim gibi stada gidip takimi yalniz birakmak, konsantrasyonunu bozmak hele cok cok zor bir macta bence zararli bir eylem.

Pamukk dedi ki...

zaten bir işe yaramasını beklemiyorum kendi adıma bir işe yarasın da demiyorum. yarasa yeter yd tezahüratları işe yarardı. ben tarafımı belli edeceğim. hepsi bu.

takıma zarar vericek bişey de yok bunda takıma kızmicam küfretmicem ki onlar oynasın topunu. demirörenin çiftliği haline getirdiği Beşiktaş benim içimi acıtıyor..

Tuncay dedi ki...

@pamuk: tarafini belli etmek hakkin, takim icin icinin acimasi da uzucu.. ama onumuzdeki 3 sene budur.

umarim sivok-ferrari-koybasi-ernst-fink-tabata-bobo-holosko gibi altin jenerasyon diyebilecegimiz takimla barisirsin ve yonetime karsi dururken takimla beraber keyif alirsin

Adsız dedi ki...

Tuncay cek ayagini gazdan, ne altini ne jenerasyonu?

Tuncay dedi ki...

26 kisilik kadrodan 10u: rustu-toraman-sivok-ferrari-koybasi-ernst-fink-tabata-bobo-holosko

bunlardan daha iyi kim oynayacak besiktasta ege sezen? messi mi gelecek gerrard mi robben mi?

besiktas tarihinde su andakinden daha iyi bi kadromuz oldugunu iddia eden varsa saysin kadroyu..

Adsız dedi ki...

Sende Hincal Uluc olma yolunda ciddi bir potansiyel goruyorum. Kendisi bizim yuzuncu yil kadrosunu Real Madrid kadrosuyla kiyaslamisti.

Tuncay dedi ki...

:) onu geç de dediğimin arkasındayım

pissed dedi ki...

Askerdeyiz diye Tuncayım sahipsiz kalmış, uzun uzun yazacak vaktim malesef yok, fakat şunu belirtmek istiyorum ki birçok konuda Tuncay'a katılıyorum. "Daha önce denenmiş bir yanlış var" deniyor fakat o yanlışın son senesinde doğruları yapmaya başlandığı es geçiliyor. Hata bu adamın doğruları öğrenmesi için ona 5 yıl hata payı vermekteydi, ama iş işten geçti, o süre verildi. Sırf Demirören'den kurtulmak için hiç de parlak görünmeyen ve aynı yanlışları yapmayacağına dair hiç güven vermeyen bir adaya oy vermektense istikrardan yana oy vermek bence daha doğru bir tercihti, üyeler de aynı fikirde olmuş olsa gerek ki sandıktan Demirören çıktı. Aziz Yıldırım bile istikrar sağlanınca iyi bir başkan oldu, ne kadar sevmesek de Fener CL'de çeyrek final oynar hale geldi, kulüp ürünleri konusunda diğerlerinin fersah fersah ötesinde, stad cillop gibi oldu. Demirören bunları yapacak demiyorum, ama bir kötü tam iyileşmeye başlamışken onu bırakıp yeni bir kötüye geçmenin manasını da göremiyorum. İbrahim Altınsay gibi bir aday olsa tamam, ama Murat Aksu bana hiç güven vermemişti, bence hayırlısı oldu, umarım yanılmam.

Tuncaycım, 100. yıl kadrosu bence bu kadrodan daha iyiydi, özellikle yerlilerimiz pek vasat, forvetimiz formsuz. Bir de Metin-Ali-Feyyaz dönemi var tabi, Avrupa'da varlık gösteremediler ama o zamanın vizyonuyla şimdininki çok farklı, onu da düşünmek lazım. Bir de Rasim Kara döneminin kadrosu çok iyiydi be, onun şansızlığı GS'nin sağlam kadrosuyla çakışması oldu.

Adsız dedi ki...

Pek sevgili inatci arkadaslarim,

Ictik sarabi, midemiz bozuldu, sakulumuz kaydi, mahvolduk. Hastanelere dustuk, doktorlar "birakin bunu" dedi, "sizi oldurecek" dedi. Hala diyorsunuz ki, bunu icmeye devam edelim.

Bunu icmeden once baska bir sey mi iciyorsunuz, ben de bunu merak ediyorum.

Bertan demis ki "adamın doğruları öğrenmesi için ona 5 yıl hata payı vermekteydi." Gez, goz, arpacik Bertan! Kol destegini iyi sagla ki sagindaki solundaki er-erbasi vurma! Ya Allah askina, sen bir ise basladiginda ilk hatani yaptiginda seni kapinin onune koymuyorlar mi? Isyerinde hata yaptigin anda bedelini en agir bir sekilde odemiyor musun? Bunun oyle bir durumdan ne farki var?

Aziz Yildirim, demissin de o ceyrek final oynayan takim gecen sene ne yapti? Fener, Aziz Yildirim baskan olduktan sonraki 12 yil icerisinde transfere acayip para harcamasina karsin Avrupa'da tek ceyrek final disinda ne yapti? Kac defa tur atladi? Kac kez gruplardan cikti? Bu analoji ne alaka!!!

Ben de istiyorum Ibrahim Altinsay gibi herkesin gonlunden gecen saygin birisinin baskan olmasini, Murat Aksu'nun ikna edici bir soyleme sahip olmadigini ama... Gez, goz, arpacik...

Rezil bir sarap iciyoruz 5,5 yildir. Sadece beden sagligimizi bozmadi, ruh sagligimizi da bozdu. Baskalarini da bizden tiksindirdi. Tamamiyle tarih sahnesinden silinmemizi mi bekliyorsunuz? Birilerinin kullerimizi Sakarya Nehri'ne dokmesini mi bekliyorsunuz? Neyi bekliyorsunuz?

Bir oglan cocugu babasindan aldigi elektrikli testereyle tarihi bir cinari kesmeye devam ediyor. Biz bagiriyoruz ki "Agac devriliyor!", siz hala "Bir sey olmaz, isi ogrendi." diyorsunuz.

Evet... "Turk'e bir sey olmaz." Bence de...

Adsız dedi ki...

Ayrica bir sey daha var. Aziz Yildirim, FB kongresinde 30 milyon dolarlik alacagini hibe edecegini soyledi.

Oglan cocugu ve babasinin ne dedigini iyi biliyoruz, iyi biliyorsunuz.

serkan dedi ki...

Bu muhabbetleri şimdi gördüm ve yuh diyorum siz sayın istikrar fetişistleri!! Yıldırım Demirören ile nasıl bir istikrar size umut vaadediyor anlamak mümkün değil. Hoca değil futbolcu değil yönetim ekibinden bahsediyorsunuz arkadaşlar! önceki iki döneminin rezaletleri ortada, son seçimdeki olmayan plan projeleri de malum! borç içinde yüzme konusundaki istikrarsa bahsettiğniz evet demirören doğru seçimdir. Bu adamın beşiktaşı hangi konuda (sportif, mali başarı vb.) pozitif bir noktaya çıkaracağına inanıyorsunuz ve bu inancınız neye dayanıyor lütfen biri bunu açıklasın bana?!