28 Kasım 2010 Pazar

Manuel Fernandes































Yeni transferimiz hayırlı olsun demekten başka bir şey düşmüyor tabii ki bize. Transferde Bernd Schuster ve Q7'nin referansları (Portekiz milli takımından) olduğu düşünülünce insanın içi rahatlıyor bir nebze . Ancak sezon öncesi planlama - yabancı kontenjanı - transfer politikası gibi bir kaç olguyla yanyana gelince alaturkalıktan ödün vermediğimizi görüyoruz yine..

Bu sene 90 dakika üç Valencia maçı izledim, ikisinde oynadı arkadaşımız. Açıkcası bu sene ilk 11'de yeri garanti olan bir arkadaşımız değil. Albelda - Mehmet Topal - Banega - Tino Costa'nın olduğu takımda ilk 11 oyuncusu olmak da kolay değil zaten. Bu sezon ŞL'de 4 (ki bunlar hep son 15 dakikalık dilimde oyuna dahil olarak) La Liga'da 7 maça çıktı (5'i ilk 11 ve 90 dakika).
Aslında La Liga'da ilk 11'de yer alıp 90 dakikayı tamamladığı beş maçın dördüne bakınca futbol karakteri hakkında önizlenime sahip olabilirsiniz: Barcelona - Sevilla - Athletico Bilbao - Mallorca. Evet arkadaşımız fazlasıyla defansif özelliklere sahip bir oyuncu. Kimse kendisinden hücumda ekstra işler beklemesin.

Bana göre bir Emre değil (bkz. Rıdvan Dilmen'le Bir Alex Değil) ama çok çok iyi bir Aurelio ve iyi bir Ernst olabilir. Hücumdaki katkısı da maximum Ernst ya da Kleberson seviyesinde olur. Bunun dışında bir de ekstra özellik; Aurelio Ernst ya da Kleberson'un yapamayacağı Stoper katkısını da yapabilir. La Liga'da stoper oynadığı bir kaç maçını da izlemiştim. Fizik dezavantajına rağmen (1.76) pozisyon sezgisinin iyi olduğunu belli ediyordu. Ayrıca korakor mücadeleden de kaçmıyor gibi. Gönlümüzden son şampiyonluktaki Ernst katkısı ya da 100.yıldaki Federico Guinti etkisi geçiyor.

"Bu adam gelince Ernst-Aurelio-Necip-Fink ne olacak!" tartışmalarını sizlere bırakıp yazının sonunu Ich Emre'den güzel bir cümle ile getirip kaçalım... "Beşiktaş bir yabancı daha getiriyor.. Yıldırım Demirören derin dondurucuyu çoktan çalıştırmıştır, bakalım kimin sözleşmesi dondurulacak."


15 yorum:

Adsız dedi ki...

O zaman Fink'i yollayacaklar/kiraya verecekler. Yollasalar bile bu ekstra defansif orta saha ile rotasyona zenginlik gelmesinden başka da bir şey olabileceğine pek ihtimal vermiyorum. Ekşi Sözlük'te bir yorumda Fabian Ernst'in 2011'de bitecek sözleşmesine işaret edilmiş, acaba ileride onun yerine mi düşünülüyor? Tabii hala mevcut düzen içerisinde bir cevap bulmak zor. Hoca, 4-3-3'ten vazgeçmeyi mi düşünüyor acaba?

Ben asıl Sivok'un dönüşünden sonra defansın nasıl olacağını merak ediyorum. Toraman tandemde oynamaya devam ederse işimiz hakikaten çok zor.

Sağ açık meselesi ise hala belirsiz.

serkan dedi ki...

Bonservis-sözleşme durumunu bilmiyorum, şu an bize yarım dönem kiralık geliyor. Ocakta takıma katılacakmış ve 1milyon € alacakmış. Valencia'ya ne verilecek bilemiyoruz. Yani Ernst yerine düşünülüyorsa ve sene sonunda bonservisi elinde olmazsa maddi açıdan bizi çook zorlar..Zamanında Benfica'ya 15 € verilip alınan bir adam, şu anda da muhtemelen 8-10 milyonluk bir market değeri olduğu söyleniyor. Çok fahiş rakamlar bunlar (tabii akıllara hemen m.topuz-tabata geliyor ya neyse)

Sağ bek için ben ümitsiz değilim. Hilbert o işi gayet iyi kotarıyor. Stoper dengesinin geleceği ise Sivok'a bağlı. Şu an yapmaya çalıştığımız şeyi yapabilecek mental özellikler Sivokta fazlasıyla var ama fizik olarak ne durumda olacak tam bir soru işareti.

Bu arada bonus: yabancı sınırlaması: q7-Guti-ernst-hilbert-sivok-bobo oldu sana 6 yabancı..hadi bakalım..

Adsız dedi ki...

Mesele zaten bonus dediğin yerden başlıyor.

pissed dedi ki...

ahaha derin dondurucuya dağıldım.

şimdi bu transfere baya şaşırdığımı belirtmeliyim, beşiktaş'ın bence çok acil transfer ihtiyacı var, ama bunlar sağ bek ve forvete. forvetimiz içler acısı, her işi bobo yapıyordu o da sakatlandı, bu akşam gs maçı ne olacak bilmiyorum, nobre iyi başladıydı ama sakatlık onu da vurdu. yıllardır holosko'ya forvette değil de sağ açıkta şans verildiği için tam performansını göremediğimizi söylerdim, sonunda bu sene gördük, görmez olaydık, takımda ilk gideceklerden bence. nihat hem kendine hem eski nihat'ı sevenlere acı çektiriyordu, sakatlandı. gerçi çok çok az kıpırdanmaya başlamıştı ama yine de o sevdiğimiz nihat'dan çok uzaktı. bir de malum fatih tekke olayı var, bence bir yusuf tadında etki yapabilirdi, saçma sapan olaylar oldu ki o apayrı bir yazı konusu bence. madem oynatmayacaktın niye aldın? çok çok acil forvete ihtiyacımız var, schalke bu hafta 5-0 yenilmiş, ne yaptın be raul...

sağ bek de ayrı bir konu, hilbert iyi kötü idare ediyor, baya da hücüm bindirmesi yapıyor, ama ortaları acayip etkisiz, sürekli defansa çarpıyor. bir maç oturun hilbertin ortalarını izleyin, kafayı yersiniz, biz her maç yapıyoruz artık bunu evde :) ama herifin bindirmeleri hakkaten iyi, şimdi ekrem dönse en azından hilbert sağ açık oynar (böylece tabata da o mevkiiden kurtulur, ortaya çekilir), o bindirmeleri sağ açık olarak, geriye dönme endişesi olmadan yaparsa rakip defansı da çok çok daha fazla rahatsız eder. ama ekrem de defansta idare etse de açık olarak çok daha iyi, o yüzden asıl işi "sağ bek" olan kaliteli bir defans bulursak çok rahatlarız. hele bu adam genç ve yerli olursa defansımız uzun yıllar çoook rahat eder. yeni eleman, ismail, ersan ve yanlarında toraman abileri ilerde taş gibi defans olur, kadir - ulvi - gökhan - recep'ten beri ilk defa kaliteli yerli bi defans hattımız olur.

şimdi bu ihtiyaçlar varken orta saha alındığında tabata'nın yerine sandıydım, zira epeydir ortada bir gönderilecek adamlar listesi dönüyor ve içlerinde holosko, fink, tabata, ferrari var. ama defansif orta saha olduğunu öğrenince (serkan'a güveniyorum burada) kafam çok karıştı. resmen en iyi en zengin mevkiimiz ulan, beşiktaş'a nereye transfer yap desen, bütün mevkiileri yazsan, eeeeen son söyleyeceğim yer. şimdi benim tahminim şudur, bu yeni eleman tam defansın önünde olacak, aurelio ile dönüşümlü oynayacak, onların önündeki diğer dm ernst / necip olacak, burada oynayan isim daha çok ileri çıkacak ve guti'nin yükünü hafifletecek. belki ikisi de sahada olacak ve biri dm gibi değil de direk orta saha gibi oynayacak. ernst son haftalarda iyice perişan olmaya başladı, adam nereye koşacağını şaşırmış durumda, defans ile orta sahayı daha iyi bağlamaya ihtiyacımız var, evet doğru, ama bu sorun bence diğer sorunlarımızın epey altında yer alıyor.

ha ernst'in sözleşmesinin yenilenmeme ihtimalini ise düşünmek bile istemiyorum, allah korusun, böyle konular da bir daha ağızdan çıkmasın lütfen, bildiğin tırsıyorum :)

serkan dedi ki...

hadi biraz hareket geldi ortama...nerdesin Tuncay Tekle??
Tekle gelene kadar başka yorum girmiyorum bu posta :P!!

Adsız dedi ki...

Holosko, Tabata ve Nobre gibi adamların klübü oldu Beşiktaş, ben ona yanıyorum.

Bertan da defansta Toraman'ı falan saymış, aman derim.

Caglar Tirkaz dedi ki...

bu yeni transfer baya abes olmuş. takımda forvet yok ama yakında defansif orta sahalardan takım çıkarıcaz :D

açıkçası ben holoskodan çok şey bekliodum ama beni çok hayal kırıklığına uğrattı :/ gönderilmesi hem kendisi hem bjk açısından belki daha ii olur. onun dışında tabata fink de gönderilebilir ama ferrari yi göndermek ne kadar mantıklı bilemiorum.

Adsız dedi ki...

Çağlar'ın dediği gibi yakında yine futbolcu çöplüğüne dönebiliriz. Altı yıldır aynı terane dönüyor. Del Bosque zamanında kadro 28 kişiydi, sefilleri oynamıştık.

serkan dedi ki...

işin kötüsü yabancı meselesi dışında beşiktaşın geleceği dediğimiz isimler de yavaş yavaş elde patlıyor.
Sene başındaki Avrupa Ligi eleme maçlarından beri takığım İsmail'e..Herkes savundu şu ana kadar bi ben muhalefettim, yeteri kadar şans aldı ama bi türlü olmuyor diyordum..Bu maçtan sonra ağzı ile kuş tutsa yaranamaz bana..Hayatımda bu kadar kötü bir 45 dakika görmedim, İbrahim Üzülmez'in en kötü performansı bile bunun yanında şahaser kalır..
Necip de yavaş yavaş son 10 dakika topçusu oluyor..Rıdvan piyasada yok olsa bile Hilbert'in bu performansına yaklaşabilir mi?
Ali Kuçik yeni girmesine rağmen deparında Sabri'yi nasıl geçemez?..

pissed dedi ki...

Toraman'a laf edeni allah çarpar :) Bence Türkiye'nin sayılı defans oyuncularından, ernst, guti, quaresma, sivok ve cenk ile beraber bu takımın değişilmezi.

ismail de henüz tam kıvama gelmedi, ama hala geleceği parlak bence.

Adsız dedi ki...

Toraman böyle oynamaya devam ettiği müddetçe her daim ona laf edeceğim. Böyle garip bir pozisyon bilgisi, saçma sapan hatalarla araya kaçırılan forvetler.

Yazık... Bu kadar mücadele gücüne, inada ve çabaya sahip bir oyuncunun bu kadar futbolu bilmemesi bir felaket.

Adsız dedi ki...

İsmail, Okan Koç'un, Serdar Kurtuluş'un düştüğü durumlara benzer bir duruma düşerse hiç şaşırmam. Umarım ben yanılırım.

Ben hep aynı filmi izlemekten bıktım.

Tuncay dedi ki...

özet geçerek yorum yazıyorum

fernandez garip bi transfer
almeida gelirse iyi olur
toraman aklını başına toplasın
2 sene sonra yabancı sol bek alıcaz mecburen, daha önce de söylediğim gibi ismailden bi sik olmaz

ersin54 dedi ki...

bana göre fernandes transferi gayet yerinde bir transfer.son izlediğimiz sofya maçında gördükki,nerdeyse ilk yarı boyunca, topu orta sahaya taşıyamadık.aurelio bu konuda hepimizin bildiği gibi iyi değil.necipte bana göre cok calışkan olmasına rağmen yetersiz..ernste nereye kadar..guti yapıyo cogunlukla bu işi ama , onun yapacağı iş o değil..sonuçta ernstin yanına ortasahada oyunu iki yönlü oynayabilen hareketli bi oyuncu daha lasım...
fernandes tam bize göre bifutbolcu.en iyi özelliği pas verir vermez boş alana kaçıyor..pasları iyi,sağlam oynuyor,ileriye çıkıyor,arapas yapıyor,kaleye vuruyor..zenci ernst diyebiliriz..ne kadar kötü olursa olsun sağ kanada koysanız tabatadan on kat iyi oynayacağı kesin...kanatlardan nekadar gitsekte savunmadan dönen toplar zaten baş belası oluuyor..

pissed dedi ki...

bu arada, bu adam beklediğimizden daha teknik bi herif gibi. ön libero diyince ben daha düz bi adam bekiyordum.

http://www.sporxtv.com/futbol/superlig/besiktas/q7-kadar-teknik-mascherano-kadar-hirsli-iste-fernandesSXTVQ19819SXQ?ref=VDGEI6