19 Haziran 2012 Salı

Baş dilenci razı olsun

Dilencilik müessesesi pek saygım olan bir müessese değil. Malum sokakta gördüğümüz dilencilerin bayağı büyük bir kısmı iş yapmaya haiz görünüp, sokakta oturup dilencilik yapmaktalar. Normal dilencilerden daha az haz ettiğim bir grup ise bizim "futbol dilencileri".

Eduardo Galeano denen adamcağız Gölgede ve Güneşte Futbol'u yazıp maçlarda iyi futbol dilenen karakteri yarattığında, Türkiye'de kendine entelektüel bir kıyafet geçirmek isteyen tayfanın yapacaklarından habersizdi. İletişim çağı doğduktan sonra ağzı biraz laf yapan her üniversite öğrencisi/mezunu, futbol gibi çocukluktan beri aşina olduğu basit bir olaya okuduğu/duyduğu üç beş lafı süsleyerek bilgili görünebilecekti. Ne de olsa atıp tutmak için binlerce sayfa Descartes, Nietzsche, Kant vs. okumaya gerek yoktu. 22 tane adam top oynuyor, etrafında büyük olmayan ama göze büyük görünen bir ekonomi kurulu (bununla ilgili bkz: Soccernomics - 4. chapter), ve bunlar üzerinden altı boş felsefe yapmak kolay. 

Öyle ki, Kuper'in yazdığı Düşmana Karşı Futbol kitabının adı, yazarın koyduğu isme saygı duymak yerine, kitabın içinde geçen bir cümle ile çevrilmişti: Futbol asla sadece futbol değildir. Kendini futbol dilencisi olarak adlandıracak bir insan grubunun belki de ilk kuruluş adımıydı bu çeviri. Siz bilmiyorsunuz, aslında futbol asla futboldan ibaret değildir, biz size anlatacağız durumu vardı ortada.

Bir grup oluşurken hep önde gelen bir isim çıkarır. Dilenciler bir ara bu ismi Altan Tanrıkulu'nda aradılar, Yeni Yüzyıl'ın diğerlerinden farklı spor sayfaları hatrına, olmadı. Yiğiter Uluğ'da aradılar, o da olmadı. Sonra bir isim en azından Beşiktaşlı dilenciler arasında tuttu: Siyasal mezunu işadamı İbrahim Altınsay. 2000'li yılların başında görünümü genç, iki lafı bir araya getirebilen bir Beşiktaş yöneticisiydi. Yöneticiliği bıraktıktan sonra ulusal gazetelerde köşe yazmaya başladı. Baş dilenci olmak için doğru zamanda doğru yerdeydi. Türkiye'de (şu anda bir örneğini okumakta olduğunuz) futbol blogları sektörü 20li yaşlarındaki bir sürü kişinin dilencilikte en ön sırayı almaya çalışmasıyla patladı, ve bu sırada Altınsay idolleştirildi, eğer takım tutma konusu olmasa eminim her bir dilenci için baş dilenci haline gelecekti.

Beşiktaşlı dilenciler, her seçim öncesi baş dilenci başkan olsun diye ortalığı velveleye verdiyseler de bir sonuç çıkmadı. Altınsay neyi yönetmiş başarılı olmuştu da Beşiktaş'a başkan olmaya diğerlerinden daha haizdi o belli değildi hiç. "Adam güzel konuşuyor abi, futbol asla sadee futbol değildir" argümanından öte bir şey yoktu piyasada. Baş dilenci - herhalde dilenciliğe yakışmıyor olduğundan olsa gerek - hiç adaylığını da koymadı.

Gel gelelim 2012 geldi, Beşiktaş'ta başkan değişti. Fikret Orman, neredeyse ilk işlerden biri olarak, kimbilir kimlerin gazına geldi, Altınsay'ı tuttu Futbol Komitesine fahri üye yaptı. Görev tanımı nedir, ne yer ne içer bilinmedi pek. Eh, ben az çok kestiriyordum baş dilenciyi. Yan dilenciler gazı verdikçe, kendine Beşiktaş kongresinin ona vermediği bir görevde şımardıkça şımaracak, arıza çıkaracaktı. Ama itiraf edeyim, bu kadar erkenini beklemiyordum. "Son olarak teknik direktör konusunda bilgim ve onayım dışında adımlar atılınca görevde kalmama artık gerek duyulmadığını anladım." dedi ve gitti. Onayı alınmamış fahri komite üyesinin, vay be. Beyefendi dışardan teveccüh gösterilip atanmasına rağmen, yıllardır yan dilencilerin verdiği gazla kendini başkan sanıp dediği olmayınca istifa etti anlayacağınız.

İstifa etmesinin bu kadar net tek sebebi olduğu ise bugün ortaya çıktı, istediği teknik direktörün gelmemesi. O ismi ise bilmeyen yok, Louis van Gaal. Bu futbol dilencileri, yıllardır bu teknik direktörleri bir halt sanarlar. En büyük haltlardan sandıkları Guus Hiddink ilk Türkiye'ye geldiğinde bloglarda dilenciler total futbol şarabıyla kendilerini sarhoş edip zafer şarkıları söylüyorlardı. "Bu futbolcularla ne olacak, Guus Hiddink ne yapacak" soruma verilen cevap neredeyse kendileri bile doğmadan PSV'de aldığı Şampiyonlar Ligi, bir de nasıl olduğunu herkesin bildiği Kore'yle Dünya 4. lüğü'ydü. Türkiye rezalet bir futbolla Euro 2012'ye kalamazken, dilenciler her maçın muhteşem  taktiğini incelediler. Hiddink Hırvatistan maçında kulübeden çıkıp bir müdahale bile yapmadı. Vergimizi yedi. Gitti.

Yanlış anlaşılmasın, adamların kazandığı başarıya bok atmak bana azıcık bile düşmez. Ama başarılı olup olamayacaklarının benim gözümde belli bir ölçüsü vardır, onun da adı tek bir cümlede saklıdır: Futbol iyi futbolcularla oynanır -- ekranlarda çokça duyduğumuz ama nedense kimsenin sallamadığı bir laftır. Kafası çalışmayan çalışanların başında muhteşem bir müdür olunca iyi bir ürün beklemeyen insanlar, ne oynadığı belli olmayan futbolcuların başına bu hocaları getirerek iyi futbol göreceklerini sanıyor. Tabii bu dediğime itiraz belli. Aman da van Gaal (yahut x hoca) gençlere önem verir, Beşiktaş'a futbolcular kazandırır. Kimse Beşiktaş'a falan filan futbolcu kazandıramaz. van Gaal'in çocukları görmeye başladığı yaşta (taş çatlasın 16) o çocuğun ne oynayıp ne oynamayacağı belli olmuştur. O yaştan sonra taktik anlayış yüklenince bir çentik atar değeri ama o kadar. Messi 10 yaşında videolarını açıp internetten izlemeyi biliyorsunuz ama bunu akıl edemiyor musunuz? Tabii ki ediyorsunuz da işinize gelmiyor, onu itiraf etseniz La Masia dilenciliğiniz bitiyor. Zaten La Masia dilenciliğiniz ne Cannes'dan Zidane'ın, Brezilya'nın köy takımlarından Ronaldo'nun çıkmasını, ne aynı La Masia'dan çıkan oyuncuların neden Barcelona'da bir şey yapamazken bir anda altın bir nesil çıkmasını, ne de İspanya'dan aynı dönemde çıkan Rafael Nadal, Fernando Alonso, Basketbol Milli Takımı'nı açıklıyor. Şu kadroyla Iniesta Inter'de, Sneijder Barcelona'da oynuyor olsaydı hangisine methiyeler düzüyor olurdunuz sorusu beyninizi kemiriyor.

Beşiktaş'ın kadroda tutmak isteyeceği yıldızları ve diğer oyuncuları disiplin ile bir kadro düzenine sokup oynatacak bir hoca lazım elbet. Peki bunun adı Eriksson olunca ne oluyor? Avrupa'ya bile gidemeyecek Beşiktaş'ın milyonlarca Euro'su cebinde kalınca Beşiktaş küme mi düşüyor? Eriksson'a bir değer atfettiğimden değil de AZ yılları hariç hayatı boyunca sadece en en üst düzey kadroları çalıştırıp hepsinden de kovulmuş bir teknik direktörün Beşiktaş için nesi fazla Eriksson'dan anlayamıyorum.

Biz de döndük dolaştık kaldık Samet Aybaba'ya böylece. Bu yazı için beni tahrik eden yazı ise buna istinaden bir başlıkla çıkmış bugün Radikal'de : Samet Aybaba tercihine İbrahim Altınsay yorumu: Bu durumu gördükten sonra Eriksson'a bile razıydım diyorum. Yan dilencilerden biri öyle bir yazı yazmış ki, neler var neler:

  • Bu da gencecik oyuncularla günümüz endüstriyel futbol ortamında ismi ‘Büyük’ olarak anılan bir takım için zor, meşakkatli ama gerçekten denenmeye değer bir çabaydı. Düşünsenize genç ama pırıltılı yeteneklerle farklı bir tarih yazılabilirdi. 
          Hangi genç ama pırıltılı yetenekler bunlar, kimden bahsediyorsun?

  • Nihat Kahveci için sarf ettiği ve bence bu büyük futbol emekçisinin hiç de hak etmediği sözlerini izledik. 
          Büyük futbol emekçisi Nihat Kahveci. Dilencinin bu lafını odama poster yapmayı düşünüyorum.

  • Futbola ilişkin ahlaki yaklaşımlarım doğrudur yanlıştır bilemem ama ‘Orman yönetimi’ her şeyden ‘FEDA’ edip Biliç için kesenin ağzını açsaydı önümüzdeki sezon için gönül hanemdeki öncelikli takım Beşiktaş olurdu. 
         Sizin dilenciliğiniz tatmin olacak diye iflasın eşiğindeki Beşiktaş daha da borçlanacak öyle mi?

  • “Sağ olsun Beşiktaşının Samet Aybaba tercihi gündemi değiştirdi, maçlara yer kalmadı” dedim. İbrahim’in cevabını aynen naklediyorum: “İstersen ağzımdan yaz, bu durumu gördükten sonra Eriksson’a bile razıydım diyorum.” 

Daha alacağım kısımlar vardı ama buna söyleyeceklerimi söyleyip bitirmek istiyorum. Eriksson'a bile razıydım diyip şov yapıyorsun ya baş dilenci, yöneticilik senin gibi dışardan gelip istemediği olunca istifa etmek değil, başka faktörleri göz önüne alıp seninle aynı fikirde olmayanlarla ortak paydaya gelmektir. Madem ki Samet yerine Eriksson'a razıydın, ortalığı velveleye verip Eriksson aleyhinde kamuoyu oluşturtmayacaktın. Beşiktaş'ta sana tepeden inme bahşedilmiş bir yönetim makamını şov kürsüsüne çevirmeyecektin.

Yan dilenci sana da bir lafım var, hani espri olsun diye Samet tercihi gündemi değiştirdi, Euro 2012 maçlarına yer kalmadı demişsin ya. Hangi gündemi kim değiştirdi biliyor musun geçen hafta? 

Beşiktaş Basketbol takımının tarihi şampiyonluğu gündemini baş dilenci mentörün değiştirdi. 

Mutlusunuzdur inşallah, şimdi siktirin gidin St. Pauli stadında futbol dilenin. Beşiktaş'ı da onun için sahada ve dışarıda çırpınanlara bırakın, akıl vermeyin huzur verin.

4 yorum:

Adsız dedi ki...

Yahu bu insanlar neden Altınsay'ı seviyor, sen hiç düşündün mü? Konuyu getirdin, "Futbol Asla Sadece Futbol Değildir"de tıkadın.

İbrahim Altınsay insanların özlemini çektiği ağırbaşlı, futbol gündemini senden benden daha yakından takip eden birisi. Üstelik kendisi film yapımcılığı özelliğinden dolayı piyasa koşullarının ne olduğunu biliyor. Bu borç meselesini umursamadan bodoslama Van Gaal gibi masraflı bir adama yöneldiğini söylemek kolay değil. Tam anlamıyla planı neydi bilmiyoruz çünkü, orası biraz muamma.

Saçma sapan konuşan Levo gibilerinden kat be kat iyidir. Ayrıca istifa nedeni hiç de öyle küçümsenecek bir neden değil. Kişi kendisini işlevsiz hissediyorsa, ciddiye alınmadığını, sadece imaj için oraya atandığını düşünüyorsa önce yönetime bir bakmak gerek.

Unknown dedi ki...

Eline Sağlık!!

Bu Altınsay olayı tam bir Türkiye gerçeğidir. Ne yapmış, neyi kanıtlamış da bu yetkiler verilmiş kimse cevaplayamaz.

İlk problemde giden de de ne lider olur ne yönetici. Kimse ona güllük gülistanlık bir yer vaat etmedi. Etseydi zaten ona gerek olmazdı. (zaten hiç gerek yokmuş bunu da gördük.)

Fikret Orman gibi yürekli gerçekten 3 tane adam yok Beşiktaş'ın 'ileri gelenlerinde'.

Blogdaki son yazımda da yazdım, herkes uzman, herkes başkan. Kimse bir ben mi biliyorum bu işi demiyor. Bunlara versen west bromwich'i 3 seneye premier ligi şampiyonu yaparlar. reçete belli çünkü.

Senin sözünle kapatayım bende, özetliyor çünkü; AKIL VERMEYİN, HUZUR VERİN.

serkan dedi ki...

Tuncay gibilerin üzülerek okuduğum tepkilerine istinaden İbrahim Altınsay'ın yazdığı son bilgilendirmek metninin buraya taşıyarak söze başlamak istiyorum. Biraz uzun olacak ikinci mesaja geçeceğim:

"sevgili beşiktaşlılar,

size gene olumsuz bir durumu açıklamak zorunda kalıyorum. beşiktaş’taki görevimden ayrıldıktan sonra kamuoyuna ekteki açıklamayı yapmıştım. görev almamı sindiremeyenler, istifa mı da sindirememiş olacaklar ki, medyadaki adamlarına uydurma haberler yaptırdılar, sosyal medyaya dedikodular servis ettiler. bu faaliyetlerini hâlâ da sürdürüyorlar. amaç benim taraftar nezdindeki itibarımı yoketmek... ciddiye almadığım bu haberler üzerine, sağolun, bana kaygılarını belirtenleriniz oluyor. açıklamamın amacı bu.
kimse yarım bırakacağı bir işe girmez. ben de bu krizi fırsata çevirecebileceğimize inanarak bütün masraflarımı da cebimden karşılayarak göreve soyundum. kısa zamanda, gece gündüz çalışarak oluşturduğumuz “futbol takımlarının yeniden yapılandırılması” proje ve eylem planını, yönetim’in kabul ettiği bütçe içinde tam yetkiyle uygulayacaktık. uygulama başlayınca bu plandan cayıldı ve bana haber vermeden kararlar alınmaya başladı. bu bir nevi “sen git” demekti. “basket takımı şampiyon olmuşken istifa mı olurmuş” diye popülizm yapanlar, neden o gün bir teknik direktör ile imzaya gittiklerinden, sonra da tepkiler üzerine adamı ortada bıraktılarından hiç söz etmiyor.
kısaca, bazı yerlere çok kolay gelenler bu işleri kolay zannediyor ve maalesef dünyayı kendi görgü ve bilgileri kadar algılıyor. kulübü de bu kıt görgü ve bilgilerine gore yönetmeye çalışıyor. benim bu işlere uygun olup olmadığımı tartışan varsa mircea lucescu’ya sorsun, arsenal yöneticilerine sorsun, nevio scala’ya sorsun, futbol dünyasının saygın kişi ve kurumlarına sorsun.
başkan’ın “her dediğini yapacağız diye garanti mi verdik” açıklaması benim için yeterli aslında. evet, projeyi uygulayacaklarının garantisini vermişlerdi, sonra caydılar. sayın ikinci başkan’ın, “programı çok radikaldi” açıklaması da durumu net biçimde ortaya koyuyor.
yönetim zor bir işe soyundu. isterlerse, beşiktaş’ın yararına olacağına inandığım her konuda desteğe ve yardıma hazırım. onlara seçildiklerinden sonra bir altı ay vermek gerek. ne var ki, borçları küçülteceklerine beşiktaş’ın vizyonunu küçültmekte olduklarını görüyorum. dilerim yanılırım.
başkan istifam üzerine, “otobüsten inenler olacaktır” diyordu… biz otobüse, otobüse binmiş olmak için ya da direksiyona geçme şartıyla binmeyiz. bizim için önemli olan otobüste olmak değil, otobüsün gideceği yoldur. bu yolu da, demirören’in son mali ve idari genel kurul’unda yönetim’i idari açıdan ibra etmeyen ve bütçeyi kabul etmeyen kongre üyeleri gösterdi. aynı tavır son olağanüstü genel kurul’da da tescil edildi. yeni yönetim’e genel kurul kararı olarak bildirildi. yol bu yoldur.
dediğim gibi yeni yönetim’e süre vermek ve istedikleri zaman destek olmak gerek. ama otobüse binmekten önce otobüsün gideceği yolu düşünenler de bir an önce kulübe üye olmalı, üye olmaya teşvik edilmeli.

sevgilerimle.

ibrahim altınsay"

serkan dedi ki...

Bi kere Tuncay'cım üslubunu hiç beğenmedim onu söyleyeyim, her türlü tartışalım eleştirelim ama İbrahim Altınsay gibi bi adama o küfürleri etmeyelim. bunları hak edecek bu camiadaki son adamdır. Üstteki açıklama gayet net, bana burda bi kişi çıksın bu açıklama ve yapılan icraatin neresinde ne sorun var anlatsın.

İstifa meselesine gelecek olursak onu öyle açalım biraz: Ege'nin söylediklerine ilaveten ortadaki durum "itibarsızlaştırma"dır ve çok çirkin bir davranıştır: Tuncay A firmasında çalışıyor ve firmanın ürünlerini pazarlamakla sorumlu. Pazarda A firması adına gezip fiyat alıp verip iş bağlarken aynı firmanın aynı yetkileri verdiği başka bi adamın aynı pazarda aynı ürünü benzer şartlarla sattığını görüyor kendinden habersiz. Bunun adını ne koyarsan koy ama patagonya'dan nambiya'ya bu istifa sebebidir.

-Merhaba Ben İbrahim Beşiktaş JK adına geldim sizle görüşmeye
-Hadi ordan sen kimsin az önce Osman geldi Beşiktaş JK adına

Bu adam velev ki "futbol dilencisi", velev ki iflah olmaz bi romantik, endüstriyel fulbol dininin ateisti..peki ama bu adamın bu görevi yapamayacağı çıkarımı nereden? "Tek adam" sistemi değil mi bizi bu hale sokan? Ehil kişilerin kritik görevleri paylaşmaması ve koordinasyon içinde çalışamaması değil mi hala kurumsallığın k'sına yaklaşamama nedenimiz? "Futbol Takımlarının Yeniden Yapılandırılması Genel Koordinatörlüğü"ne ihtiyaç duyduğumuz aşikar, o zaman siz söyleyin bu mevkide bize katkı yapacak ismi, daha iyisini? onun arkasında duralım