4 Ağustos 2009 Salı

Forvetler ve forvetçikler

Serkan'ın sistem tartışması yazısında üzerine varılan nokta ciddi olarak bir yerlerinden tutamadığımız, dengeye oturtamadığımız bir kadro yapımızın var oluşuydu. Nedeni de kah çeşitli oyuncu yetersizlikleri (yetenek noksunu Nobre, tek devrelik Yusuf) kah yabancı sınırı... Bu faktörler belli bir ideale ulaşmamızı engelliyor görüntüsü veriyor. Bu noktada aklıma fovetlerimizin yeterliliği geliyor ve beni daha önce Noat Samisa'nın şu postuna yazdığım hemen alttaki bu yoruma götürüyor:

Bobo, sahada "etkinliğini" hissettiren bir oyuncu değil. Cisse gibi bir hayalet. Oysa yakın tarihe bir bakın. Les Ferdinand, 88'de geldi ve sadece bir sezon oynadı. Oynadığı futbol hala insanların zihinlerinde tazeliğini koruyor. Metin-Ali-Feyyaz'dan bahsetmeye gerek yok. Ruhsal dengesi bozulana kadar Oktay Derelioğlu'na bakın. Daniel Amokachi'yi hatırlayın. İlk maçında, 11 saatlik uçak yolculuğunun ardından Minsk'te oyuna girdiğinde sergilediği etkiyi ve daha sonrasında unutulmazlar arasına giren performansını hatırlayın. Neler yaptığını... En son örnek de Pascal. Sahada ne kadar dominant, ne kadar efektif bir futbolcu olduğunu anımsayın. Aynı şekilde İlhan Mansız'ı... Stefan Kuntz gelsin aklınıza...

Bu bahsettiğim forvetleri anlatmaya gerek yok ayrı ayrı... Yalnız burada vurgulanması gereken bir nokta var. Onlar hiçbir zaman Bobo gibi hayalet olmadı. Tam tersine sahada her daim varlıklarını hissetirdiler. Kimi zekasıyla, kimi gücüyle, kimi bitirişiyle, kimi azmiyle ve hırsıyla, kimi de her şeyiyle... Onları sahada "görüyordunuz". Ben, Bobo'yu çok az maçta -ki buna goller attığı maçlar da dahil- "gördüm".


Düşünün şu an itibariyle elimizdeki en komple forvet bu. Ama ne bir yürek var ne de istikrar. Nobre ise tam bir savaşçı, takımı için her şeyini veren bir adam ancak bir yetenek fukarası. Holosko ise sadece hızıyla, tek bir oyun modelinin baskın karakteri olabilen bir oyuncu. Nihat da benzer özelliklerde ve en azından kendini tamamlayacak bir partnere (Stalker'ın belirttiği gibi Kovaçeviç) ihtiyaç duyuyor. Ayrıca an itibariyle hazır olmamasına ek olarak kendisinden beklentilerin yüksek olması nedeniyle en ufak bir olumsuzluğu dahi göze batabilecek bir vaziyette. Kısaca, an itibariyle, eldeki forvetler "bir şeyleri değiştirebilecek" forvetler değil.

Defans ve ortahaya kurulan ve kurulmaya çalışılan belli bir iskelet var, fakat forvette bunu göremiyorum. En azından "sağlam" ve "şüphe götürmeyen" bir varlık göremiyorum. Bu bağlamda, ileri üçlünün ortasına Mansız ve Nouma gibi her özelliği ortalamanın üzerinde olan ve "etkili" bir forvet gelmezse daha çok kadro yapar ve bozarız gibi geliyor.

4 yorum:

Tuncay dedi ki...

kovacevic'in nobre'den pek de fazlasi oldugunu dusunmuyorum, 5 cm boy, 4-5 de kilo fazlasi vardir o kadar.

nobre'nin neyi ne kadar yapacagi belli de nihat ne yapacak soru o.

seneye kadar batuhan aklini basina toplarsa bakarsin adam olur..

Tuncay dedi ki...

icime mi dogdu bilmem ama batuhan dondu.. :)

serkan dedi ki...

valla ben hiç de sevinmedim bu habere..Küçük Higuain'e söylediği o laflardan beri tiksiniyorum elemandan..
öyle aman aman bir topçu da değil üstelik..

Adsız dedi ki...

Basına iyi malzeme çıkıyor. Şimdilik ötesi yok.